Shopping för nördar

Det finns dom som reser till New York för att handla mode och kläder. Dom som med något drömskt i blicken talar om Sak’s Fifth AvenueFerragamo och Hermes:

Bless their little hearts!

För vad är väl mode när man kan förlora sig bland böcker, kameror och datorer?

Den mest spektakulära butiken för i på hela Manhattan är Apples Flagship Store på Femte Avenyn. Flagship Stores kallas de butiker där de olika firmorna brassar på för fullt och visar upp sig på ett sätt som fullkomligt slår  kunderna knock out. Apple lyckas med den bedriften med råge.

Butiken befinner sig under gautplanet och entrén täcks av en väldig kub av glas. Man påminns inte så lite om I M Pei’s berömda glaspyramid som skyddar entrén till Louvremuséet i Paris. Och det är helt säkert något mycket medvetet, för Apple-chefen Steve Jobs, var estet ut i fingerspetsarna.

På dagen reflekteras den intilliggande Central Park och de omgivande skyskraporna svagt i butikens fasad. Om natten lyser den.

Väl innanför entrédörren går man längs en kortare spiraltrappa av glas ner till butiken. För handikappade finns förstås en hiss. Mycket estetiskt anpassad till allt det andra superestetiska som butiken rymmer.

Där är alltid proppfullt med folk. Man synar begärligt Apples olika iMacs, iPhones, iPods och naturligtvis mästerverket iPad! När den kom förväntade man sig inget mindre än att komma till himlen. En handhållen dator, eller läsplatta  som många menade för alltid skulle förändra vårt förhållningssätt till de böcker vi läser, de filmer vi ser och den musik vi lyssnar till. Den har t.o.m. jämförts med de utbytbara typer Gutenberg begagnade sig utav när han utvecklade boktryckarkonsten på 1400-talet.

Det är att ha pretantioner och förhoppningar!

Stundtals känns det som om man vore i ett museum för allt är så perfekt och estetiskt designat att varje produkt skulle med lätthet kunna användas som ett konstverk.

Om det nu inte vore för alla människor. Hit kommer dom som har frågor eller problem. Längs en av väggarna finner man Genius Bar, diskar bemannade av personal som är experter på system och hårdvara. Här utformas kundmötet till ett slags miniatyrseminarium i datavetenskap.

Personalen är allt annat än några socialt inkompetenta nördar. Som jag hörde en ung man säga till sin kompis: -Tecchie girls are sexy!

Hur går det nu med försäljningen när så många bara tycks komma hit för att slappa, surfa eller prata? Detta har också undersökts och det man har kommit fram till är att per kund, ytenhet eller hur man nu väljer att mäta det hela, så är värdet av det sålda högre än i några andra butiker. Apples butiker säljer helt enkelt bättre än alla andra.

I USA utvecklades detaljhandel, eller retailing som det kallas här, till en skön konst. Woolworth (som byggde en av Manhattans första och skönaste skyskrapor i Wall Street-området), sägs ha varit den förste att attraktivt exponera varor för sina kunder. Marshall Fields i Chicago utvecklade tanken på god service genom att säga: -Kunden har alltid rätt!

Apple förvaltar en lång tradition.

Det praktiska resultatet av Apples strategi är att kunden blir det mest perfekta mediet och redskapet för marknadsföring. När man som kund låter sig förtrollas av Apple så bidrar man till att öka magin runt Apples produkter och därmed hjälper man till att öka försäljningen. Och i och med att jag nu har skrivit detta alster får väl också jag sälla mig till kategorin omedvetna marknadsförare.

Jag tycker mig minnas att jag såg att Apple Store varje dag öppnar vid midnatt och stänger klockan tjugotre och femtionio. Men kan det verkligen stämma? Vad gör personalen med den överblivna minuten? Kanske tar dom det lugnt och äter ett äpple!

1 comments On Shopping för nördar

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer