På Gold Creek Station

Craig har just klippt ett får medan pappa John tittar på

När vi, mitt resesällskap och jag, under en kväll besöker bonden John Starr och hans son Craig på gården Gold Creek Station utanför Canberra, är det vardagsslitet, det hårda arbetet med att ta hand om ullproducerande får, som är den stora attraktionen.

Att föda upp merino-får innebär ett slitsamt arbete med ständiga bekymmer om väder och ullpriser.

Sedan några år tar Craig och John emot turister, oftast utländska grupper som har kommit för att få uppleva detta mycket traditionella australiska värv.

Gästerna hälsas välkomna och får därefter uppleva en demonstration av hur fårhundar, australiska kelpies, arbetar. Utan dessa skulle det vara omöjligt att få verksamheten att fungera. Fåren är för många till antalet och och arealerna alldeles för stora. Hundarna klarar galant av detta arbete.

Kelpien Clancy springer över fårens ryggar

De två hundarna hos Starr har specialiserat sig: Ned är en hanne som gärna löper runt distanser om flera kilometer för att fösa samman en grupp, eller mob, som man säger i Australien. Honan Clancy arbetar helst i trängre utrymmen och kan vid behov även löpa över fåren ryggar.

Vid det tillfälle då en klippning skall äga rum, hyr man in ett helt klipparlag som får fullgöra arbetet. Ett sådant består av tre klippare, shearers, en rouseabout, dvs en diversearbetare som samlar upp ull och förbereder det för klassificering, samt en wool classer, en person som bedömer och värderar ullen.

Allt arbete sker i the shearing shed, klippskjulet.

När John och Craig tar emot turister, är det dom själva som gör allt arbete, och då nöjer dom sig med att bara klippa ett får.

Efter klippningen demonstrerar Craig hur man hanterar en bumerang. Bland oss gäster, var det många som kände sig kallade att pröva, och några få som förmådde.

Kvällen avslutas med en underbart mör och god grillad biff. Nersköljd med gott australiskt vin!

Leave a Comment