Australienfeber!

Gårdagen var vacker här hemma i Skälby, Österunda. En strålande sol från en klarblå himmel och ett guldpudrat landskap. Frost på morgonen men skönt fram på dagen. Denna dag är också skaplig, men mer molnig.

Sommaren är förbi för länge sedan. Ingen tanke på att längre ta på sig shorts på morgonen. Inga tranor som trumpetar ute på fälten heller. Var är dom? Troligtvis på väg mot Nordafrika. Hörde dock en ljudligt varnande nötväcka igår. Alltid något.

I morgon bär det av ut på nytt. Denna gång 22 dagar till Australien. En underbart väl planerad och väl fungerande rundresa.

Trots avståndet och den totalt annorlunda naturen, så är Australien ett land som skandinaver känner sig hemma i. Vi tänker ofta på samma sätt, nordbor och australier. Vi reagerar mycket likartat. Vi har dessutom vår Jantelag och dom har sitt ”Tall Poppy Syndrome”. Vi skall inte tro att vi är något och dom skär effektivt av alla avvikande större poppys, vallmo, så att dom blir lika långa som alla andra. Slå upp Jante Law på den engelskspråkiga Wikipedian och du får en intressant definition och dessutom en länk till Tall Poppy Syndrome. Vid sidan av en några andra länkar varav en är till det märkliga ordet ”lagom”.

Resan sker med det australiska flybolaget Qantas. Världens säkraste flygbolag sägs det. Med ett mycket märkligt namn.

För det första är namnet en akronym/förkortning. Det står för Queensland And Northern Territories Air Services och skapades redan på 1920-talet för de transportbehov som nordöstra Australiens boskapsägare hade. För det andra handlar det om det enda förekommande ordet som startar med bokstaven Q där den andra bokstaven är a! Inte u! Det betyder alltså att alla andra existerande ord som inleds med Q har u som andrabokstav! Glöm inte det!

Servicen ombord är skaplig. Oftast bjuds man på något riktigt, riktigt gott australiskt vin till maten.

Alltfler av flygen går med den nya superstora och komfortabla Airbus A380. Tystare och med bättre ventilation än de gamla Boeing 747, som man flög med tidigare. Jag vet ännu inte helt säkert om alla flyg till London går med A380. Kvällsflyget med Qantas från Singapore till London, som har sitt ursprung i Melbourne, gick med A380 i våras och det gjorde dom tretton timmarna i luften åtskilligt bekvämare.

Den största invändning som jag har kunnat finna mot Airbus, oberoende modell, är att dom på WC på vissa plan har en väggtäckande spegel som går från golv till tak. Detta förde en gång med sig att jag kom att försättas i ett tillstånd som närmast kan liknas med chock. För när jag öppnade dörren så möttes jag av stor, tjock, äldre gubbe med grått skägg som kom in på WC från motsatt håll. Och säg den person som inte skulle ha drabbats av chock av något dylikt! Men vid närmare eftertanke kan jag inte klandra vare sig flygbolag eller tillverkare för den incidenten.

I Australien har man nu vår. Och det innebär ofta varmt väder. Tydligen har det regnat en del och då borde landskapet vara grönt.

Färden förbi Snowy Mountains går genom ett vackert kuperat landskap. Vi passerar små välskötta 1800-talsstäder med viktoriansk arkitektur. En hel del av vilda västern faktiskt. Namnen är av ofta av aboriginskt urspeung och klingar exotiskt med namn som Tumbarumba och Yackindandah.

Ofta blommar ängar och fält så här års av en vacker purpurfärgad blomma. Det liknar nästan blommande fält med lavendel i Provence. Men för australiska bönder heter den blomman Paterson’s Curse, Patersons förbannelse. Echieum plantagineum är giftig och för icke-idisslande däggdjur innebär konsumtion att gift samlas i levern och att döden kan inträffa. I Europa hålls blomman i schack av naturliga fiender. Dessa saknas i Australien.

Australien är en torr och bräcklig kontinent. Invandrande folk av europeiskt ursprung har inte alltid förstått detta. För oss besökare är den gudomligt vacker. Och totalt annorlunda till växtlighet och djurliv. En välsignelse att besöka.

1 comments On Australienfeber!

  • Vet hur det känns, det där med spegeln…..bodde i en prival lägenhet på ett av våra hotell en gång och de hade en helvägg precis framför toaletten som var spegel….mörkrädd vart man

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

Social Profiles

Facebook