Mountain Ash

Skog av Mountain Ash i Grant’s Reserve utanför Melbourne.

 

De exemplar av Mountain Ash, Eucalyptus Regnans, som växer i Grant’s Reserve,  på de sydliga sluttningarna av bergskedjan The Dandenongs, utanför Melbourne i Australien, är helt enorma. Flertalet tycks vara mellan femtio och sextio meter höga. Enstaka exemplar högre än så. Mountain Ash brukar räknas som jordens näst högsta trädart.

Dom är majestätiskt raka med blanka, nästan lysande stammar. I likhet med andra träd tillhörande arten Eucalyptus, fäller dom sin bark en gång per år och på somliga träd kan men se hur fjolårsbarken ännu hänger kvar. Bladverket föryngras successivt vilket för med sig att dom ger intryck av att vara ständigt gröna. Grenverket sitter mycket högt. Som på en rakväxt stilig skandinavisk fura.

Vackert och majestätiskt vuxna skogar av Mountain Ash brukar ofta liknas med katedraler och kyrkor. Uttrycken stämmer exakt in på de intryck man får av skogen i Grant’s Reserve. Det är svårt att föreställa sig en vackrare skog.

Miljön är en nederbördsrik tempererad regnskog. Undervegetationen är mycket rik med akacier och trädormbunkar, stora som små palmer.

Europas odlingar av Eucalyptus, (Blue Gum/Eucalyptus Globulus), likt de som förekommer på den iberiska Halvön, brukar ibland vara sterila och livlösa. Europeiska insekter och fåglar tycks inte trivas alltför väl i de starkt eucalyptusdoftande miljöer som dessa skogar utgör.

Det är helt annorlunda i Australien.  Här förekommer ett rikt insektsliv och massor med fågel. Extremt färggranna papegojor. Dom beblandar sig gärna med oss besökare och drar sin inte för att sätta sig överallt på oss för att bli matade med fågelfrö. Vita Kakaduor med en svavelgul fjäderkrona på huvudet, röd-blå Crimson Rosella/Blåkindad Rosella, grå-skära Galahs/Rosenkakadua och röd-gröna King Parrot/Kungspapegoja, kanske den vackraste av dem alla.

Ibland ser och hör man den australiska skrattfågeln Kokaburra. Deras magsäcksgarv ekar vida ikring och tycks inte kunna dämpas av någon typ av vegetation.

Vid något enstaka besök har vi dessutom haft tur att se lyrfågel. Dom stortrivs här, men är mycket skygga och det är bara undantagsvis som vi kan se dom.

Gammalvuxen skog av Mountain Ash har avverkats sedan mitten på 1800-talet. Avverkning sker fortfarande i våra dagar. Virket är hårt och användbart, men detta till trots går mycket åt till att tillverka spånskivor. Och det känns minst sagt snopet. Fälla några av världens högsta och vackraste bara för att göra spånskivor och papper? Finns det inte annat virke för sådant?

Den australiske country-sångaren John Williamson har upprörts över detta. För några år sedan skrev han en sång, “Rip Rip Woodchip” om skogsbruk av denna typ. Sången kom genom sin popularitet  att bli en kraftfull protest mot det moderna australiska skogsbrukets avarter. Sången har kallats “The most powerful and emotional environmental anthem Australia has ever produced”. 

Det högsta trädet på det australiska fastlandet var en Mountain Ash som växte i King Lake National Park strax norr om Melbourne. Det mätte 91,6 meter. Under de svåra skogsbränder som delstaten Victoria drabbades av under helgen kring den 7 Februari 2009, brann detta träd ner.

Det f.n. högsta trädet i hela Australien växer på Tasmanien och har en höjd på 97 meter.

Historiskt omtalas träd som har vuxit i Dandenongs och har nått höjder på ca 130 och 150 meter. Det sista skall ha vuxit intill staden Healesville och skall ha fällts på 1850-talet. Dokumentationen om dessa är dock mycket osäker och idag tycks ingen vilja gå god för uppgiftens korrekthet.

Världens högsta träd är f.n. ett träd av arten Sequoia Sempervirens/Coastal Redwood, som växer i norra Kalifornien, strax söder om gränsen mot Oregon. Höjden är 115,61 meter.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

Social Profiles

Facebook