Monument Valley

Monument Valley.

 

Monument Valley är mer slätt än dalgång. En s.k. Tribal Park i Navajoindianernas reservat på gränsen mellan delstaterna Utah och Arizona i sydvästra USA.

Monument Valley är ett mycket torrt område där det förekommer en mängd nästan skulpturalt formade höjder. De större kallas Mesas (spanska för bord), och de mindre Buttes och dom består av starkt eroderad järnhaltig sandsten där järnet har har oxiderats och givit området sin karaktäristiska röda färg.

Landskapet har en rent mytisk karaktär. På 1930-talet började Monument Valley att användas som bakgrund i Hollywoodfilmer. Den främste av de regissörer som var verksam här var John Ford, den kanske störste epikern i Hollywoods historia.

Därigenom blev Monument Valley också en av de platser som såg myten om John Wayne och den starke amerikanske mannen födas. Enligt denna myt skall mannen vara tystlåten, artig och belevad. Men också beredd att verkligen ta till nävarna om så skulle behövas. Detta förhållningssätt har kommit att sprida sig till många av det amerikanska livets områden. Inte minst till ameriknsk politik.

Monument Valley administreras av Navajostammen. Som turist är man mycket välkommen och bl.a. erbjuds man att följa med på dammiga och gropiga sightseeingturer i öppna bilar. Turerna guidas med stil och humor av reservatets inhemska Navajos.

Det bestående intrycket är ett minne av ett kraftfullt och extremt skönt landskap. Ett geologiskt fyrverkeri!

För att se bilderna i full storlek, klicka på länken Show picture list och därefter på den första bilden.

1 comments On Monument Valley

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer