När döden slingrade förbi

Lunch i Storms River Mouth, Tsitsikamma National Park Vi reser längs Sydafrikas storslagna kustväg Garden Route. 

Besökare njuter av sol, himmel, berg och hav. Och fräscha, goda, nyskördade ostron till lunch. Nationalparkens café är en av de få platser på denna jord där man kan äta goda färska ostron utan att ruinera sig.

Helt plötsligt avbryts lugnet av skrik och upprördhet! Gäster som springer iväg från sina bord. En av caféets kypare, beväpnat med en inplastad meny, som kommer springande och viftar mot något som snabbt rör sig genom gräset. 

En Boomslang! En av Afrikas mest giftiga och dödliga ormar!

Själv tog jag kameran och sprang efter. Bilderna blev långt ifrån perfekta. Bara ett par bilder snett bakifrån. Jag var för långsam. Ormen var för snabb. Det bästa hade varit om jag hade fått en bild lite mer från sidan. Då hade man kunnat se profilen av ett likkisteformat huvud och stora ögon med runda pupiller. Hade jag vetat bättre så borde jag kanske helst ha hållit mig lugn och blivit kvar vid bordet där jag satt. Långt borta från ormen. 

Namnet Boomslang är Afrikaans, (ett sydafrikanskt språk besläktat med holländska) och betyder trädorm. Den är en slags giftsnok som tillbringar större delen av sin tid slingrande runt på grenverk av buskar och träd. När den är ute på fast mark betyder det att den jagar föda. Och det gör den dagtid. Den orm vi såg var alltså ute på jakt.

Den är slank och vanligtvis mellan 1 och 1,5 meter lång. Vår orm var ungefär 1 meter lång. 

Beroende på kön och ålder kan färgen variera från en klar grön nyans till något mörkt olivgrönt, nästan svart eller rostbrunt.

Giftet anses vara svårbemästrat och är helt klart dödligt. Bl.a. kan det förorsaka svåra inre blödningar.

Ormen anses vara mycket lugn till sin karaktär. Den attackerar inte gärna utan drar sig hellre undan. Den är dessutom vad som på engelska brukar kallas rear-fanged. Detta betyder att de längsta och vassaste huggtänderna sitter mycket långt tillbaka i munnen.  Andra ormar av det slaget har ofta svårt att hugga och att leverera gift. En boomslang kan kompensera denna svaghet genom att spärra upp sitt gap till 170 grader. Det innebär att huggtänderna vid huggtillfället nästan pekar rakt fram. 

Vi besökare blev en erfarenhet och ett minne rikare. Ingen blev biten. Denna gång gick döden en annan väg.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer