Viva Dubcek and his Boys

Ibland blir jag påmind om en av de märkligaste resor jag någonsin har gjort, den till Prag i Augusti år 1968.

En påminnelse var för några år sedan när den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, under en fängelsevistelse hade tilldelats Nobels Fredspris. Liu var vid tillfället dömd till 11 års fängelse. En hård dom. Liu var en av författarna till frihetsuppropet Charta 08. En av förebilderna för det kinesiska manifestet var det tjeckiska uppropet Charta 77.

Ett annat tillfälle var häromdagen när man kunde läsa att den fängslade ryske dissidenten Alexei Navalny nekades medicinsk vård.

En av författarna till Charta 77 var den f.d. tjeckiske presidenten Vaclav Havel. Inför Lius Nobelpris, hade  han, tillsammans med bl.a. Dalai Lama och Desmond Tutu undertecknat ett upprop att just Liu skulle tilldelas Nobels Fredspris.

Havel satt själv fängslad för Charta 77 under åren 1978 – 1981.

Min resa år 1968 började med att jag i månaden Juli, tillsammans med några vänner, reste med bil till Amsterdam. Där skildes våra vägar och jag liftade i en vid båge söderut via Florens och Rom till Wien, där jag träffade samman med några andra vänner. En helg i början av Augusti bestämde vi oss för att åka till Tjeckoslovakien och Prag.

I Augusti år 1968 var den politiska epoken Pragvåren i full sving. Den hade inletts tidigare under året när Alexander Dubcek tog över presidentskapet efter Antonín Novotný. Dubceks presidentperiod var en period av reformer och relativ yttrandefrihet. Och optimism.

Prag fullkomligt kokade när vi kom dit. Folk pratade och diskuterade på gator och torg, i köer, i affärer, på restauranger och pubar, överallt. Och som om inte detta var nog, så förekom det på innerstadens bakgator och bakgårdar ett slags improviserade lokaliteter för teater och musik. Och naturligtvis ännu mer diskussioner.

Den musik som vi kunde höra, var i mycket hög grad till tjeckiska översatta sånger av bl.a. Beatles och Bob Dylan.

Prag gjorde denna sommar en djupdykning ner i något som närmast kan kallas europeisk och undergound- eller avantgardekultur. Denna djupdykning resulterade i skapandet av ett kärlekslikt förhållande till denna kultur, som man fortfarande kan se tydliga spår utav.

Det hade egentligen börjat år 1965, under den i Maj månad årligen återkommande kulturfestivalen Pragvåren, då den amerikanske avantgardistiske beatnik-poeten Allen Ginsberg kom till Prag på en uppläsningsturné. Hans minst sagt inividualistiska livsstil tilltalade studenterna vid Karlsuniversitetet och det slutade med att Ginsberg valdes till festivalens Majkung.

Myndigheterna var inte lika begeistrade och efter bara några dagar blev Ginsberg utvisad. Anklagad för omoraliskt uppträdande samt fylleri och bruk av droger.

Ginsbergs besök blev dock en inspiration för musiker, författare och konstnärer att söka sig vidare i ett avantgardistiskt experimenterande.

Den politiska perioden Pragvåren kom senare under Augusti 1968 till ett brutalt och blodigt slut i och med att Warszawapaktens trupper invaderade Tjeckoslovakien.

Vid det tillfället befann jag mig tryggt hemma i Sverige och kunde på radio och TV följa invasionens tragiska  förlopp.

Experimenterandet fortsatte trots repression. En av de mest uppmärksammade musikgrupperna blev nu rockgruppen Plastic People of the Universe. Namnet låter obegripligt. Det hämtades från en ironiskt skriven sång av Frank Zappa. Klangmässigt stod gruppen mycket nära musiker som Zappa och amerikanska grupper som The Fugs och Velvet Underground.

Texterna var ofta satiriska. Allt skrevs på tjeckiska. En del av dem sjöngs på engelska av kanadensaren Paul Wilson. Han utvisades vid mitten av 1970-talet och blev därefter en av de främsta översättarna till engelska av Vaclav Havels verk.

Vid mitten av 1970-talet hade Plastic People hamnat i onåd hos de tjeckoslovakiska myndigheterna och efter en rättegång år 1976 kom flera av medlemmarna att dömas till fängelse. Det var en kamp mellan tjeckiska hippies och en repressiv stat.

Rättegången bevittnades av den avantgardistiske dramatikern Vaclav Havel, som tog initiativet till det manifest som kom att få namnet Charta 77. Resultatet av Havels engagemang blev det fängelsestraff som slutade år 1981.

Havels engagemang gav honom som person ett stort moraliskt överskott och gjorde att han blev Tjeckoslovakiens president 1989 – 1992 och president i den nya republiken Tjeckien 1993 – 2003.

Trots att han fick ett ämbetsrum i det gamla kungaslottet Pragborgen, så förblev han sin avantgardistiska bakgrund trogen. Frank Zappa blev för en tid presidentens rådgivare i kulturella frågor och artister som Lou Reed och The Rolling Stones välkomnades i slottet.

Kina reagerade på Lius Nobelpris med en aggressivt formulerad retorik. Repressionen ökade.

Tjeckien och Slovakien blev båda moderna västerländska demokratier.

Av nedanstående bilder är ett par från Prag i Augusti 1968. En av dem föreställer en vägg med slagordet Viva Dubcek och den andra publik på en improviserad musikföreställning på en bakgård.

Bilden föreställande Allen Ginsberg samtalande med författaren William S Burroughs togs i The Roundhouse, London år 1967.

Graffitin är från den s.k. John Lennonväggen.

Vaktombytet visar vakter iförda den nya uniform som infördes under Havels presidentämbete. Designern är samma person som designade kostymerna till inspelningen av Milos Formans version av Amadeus.

Dessutom förekommer en bild av musiker på Karlsbron med Pragborgen, där Havel hade sitt kontor, i bakgrunden.

Utsikten över Prag är den som Havel hade om han någon gång tittade ut genom ett fönster på Pragborgen.

Länken nedan går till det manifest, publicerat i The Guardian och undertecknat av bl.a. Vaclav Havel, Dalai Lama och Desmond Tutu, där Liu förs fram som kandidat för Nobels Fredspris.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jan/21/china-liu-xiaobo-nobel

1 comments On Viva Dubcek and his Boys

  • Dina betraktelser är värda en större läsekrets! Den här är lysande. Inte bara för att jag var med i bilen till Amsterdam utan framför allt för din förmåga att greppa ett vidare perspektiv. Och så dessa fina bildspel…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer