Land of Enchantment: San Juan Mountains

När vi på ca 2500 meters höjd passerade krönet på San Juan Mountains i norra New Mexico såg vi att hösten var på väg. Framför våra ögon hade vi ett  i ordets mest korrekta bemärkelse, storslaget landskap. Utsikten var milsvid. Vi var i The Big Country.

Bergen mjukt formade och täckta med skog. Grön färg dominerade större delen av  synfältet. Nyanser från det djupt mörkgröna hos Utah Juniper och Ponderosa Pine till ljusare Cottonwood.

Ett enormt antal aspar skänkte landskapet dess höstliknande guldgula färgton. Dom var så pass många att det verkade som om någon   jätte hade gått runt och pudrat landskapet med guld.

Vädret kändes allt annat än höstlikt. Snarast handlade det om en skandinavisk sommardag. Den känsla som infinner sig är intensivt behaglig.

I en glänta i skogen ser vi en flock vildhästar.  En helt naturlig del av dessa berg. Ändå är dom ättlingar till tamhästar som för länge sedan togs hit av spanjorer och britter. Århundraden i frihet tycks ha utplånat civilisatorisk tvångströja .

Dagen inleddes i det spansk-indianska Santa Fé. Kvällen avslutades bland viktorianska fasader på Main Avenue i Durango i delstaten Colorado.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer