Land of Enchantment: San Juan Mountains

När vi på ca 2500 meters höjd passerar krönet på San Juan Mountains ser vi att hösten är på väg. Framför våra ögon har vi ett  i ordets mest korrekta bemärkelse storslaget landskap. Utsikten är verkligen milsvid. Detta är The Big Country.

Bergen är mjukt formade och täckta med skog. Grön är den färg som dominerar större delen av  synfältet. Oräkneliga nyanser från det djupt mörkgröna hos Utah Juniper och Ponderosa Pine till de ljusare Cottonwood.

Ett enormt antal aspar skänker landskapet dess höstliknande guldgula färgton. Dom är så pass många att det verkar som om någon   jätte har gått runt och pudrat landskapet med guld.

Vädret känns allt annat än höstlikt. Snarast handlar det om en skandinavisk sommardag. Den känsla som infinner sig är intensivt behaglig.

I en glänta i skogen ser vi en flock vildhästar. Inget tycks kunna hindra dem i deras framfart. Dom är en helt naturlig del av dessa berg. Ändå är dom ättlingar till tamhästar som för länge sedan togs hit av spanjorer och britter. Århundraden i frihet tycks ha utplånat en civilisatorisk tvångströja .

Dagen inleddes i det spansk-indianska Santa Fé. Kvällen avslutades bland viktorianska fasader på Main Avenue i Durango i delstaten Colorado.

Här lever kvällen sitt eget liv med mat, dryck och musik. Det blev ett ett glas kaliforniskt Chardonnay, Sonoma Cutrer, till middagslaxen.

Leave a Reply