Land of Enchantment. Taos Pueblo

Taos Pueblo. En perfekt och lagom varm dag dag med strålande sol och klarblå himmel.

Reseuppehåll i  Taos, en idyllisk stad vid foten av Klippiga bergens sydligaste delar.

Strax norr om själva staden ligger Taos Pueblo, en indiansk bosättning, pueblo, hus eller by, som går tillbaka till elvahundratalet. Komplexet räknas som som USAs äldsta hus. Idag lever hundratalet personer  här på en permanant basis.

Byggmaterialet är soltorkat tegel, adobe, som har rappats på utsidan. Detta ger byggnaderna en mycket funktionell och mjuk form. Husen är svala under heta sommardagar och varma på vintern. Byggnadsstilen har fått många moderna efterföljare, bl.a. i delstatshuvudstaden Santa Fé.

Befolkningen kristnades av spanska munkar första gången i början av 1600-talet. Munkarnas hårdhänta metoder med förbud mot en äldre shamaistiska naturtro, blev en tändande gnista som förde med sig att nästan alla New Mexicos urinnevånare gemensamt på 1600-talegjorde uppror och fördrev de spanska munkarna. Taos första kyrka, tillägnad den helige Hieronimus, förstördes och står denna dag kvar som en förfallen ruin.

Ett nytt kristnande inleddes i början av 1700-talet. Denna gång blev omvändelsen mer permanent. Men inte mer än att den nya tron kom att blandas samman med gammaldags shamaism. I våra dagar räknar sig flertalet som kristna. Shamaism förekommer parallellt med kristen rit. En ny kyrka, också den tillägnad den helige Hieronimus, uppfördes vid mitten av 1800-ttalet.

I de olika bostadskomplexen råder förbud mot elektricitet och rinnande vatten. Rummen lyses upp av gaslampor och vatten hämtas manuellt från den lilla flod som rinner genom pueblon.

Husen har i våra dagar försetts med dörrar. I äldre tider tog man sig in längs en stege genom ett hål i taket.

Flertalet av Taos invånare bor idag utanför själva pueblon. Många har moderna utbildningar och arbeten.

När Taosindianerna talar sinsemellan blir det oftast på det gamla språket Tiva, tillhörande den jättelika språkfamilen Amerind. Besökare tilltalas på en modernt klingande amerikansk engelska.

För att se bilderna i full storlek, klicka på länken Show picture list och klicka därefter på den första bilden i serien.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer