Land of Enchantment. Taos Pueblo och Taos.

Taos Pueblo.

Reser norrut i New Mexico. En perfekt och lagom varm dag dag med strålande sol och klarblå himmel.

Gör under förmiddagen ett besök i  Taos, en liten idyllisk stad vid foten av Klippiga bergens sydligaste delar.

Strax norr om själva staden ligger Taos Pueblo, en indiansk bosättning, pueblo eller by, som går tillbaka till elvahundratalet. Huskomplexet räknas som som USAs äldsta hus. Idag lever hundratalet personer  här på en permanant basis.

Byggmaterialet är soltorkat tegel, adobe, som har rappats på utsidan. Detta ger byggnaderna en mycket funktionell och mjuk form. Husen är svala under heta sommardagar och varma på vintern. Byggnadsstilen har fått många moderna efterföljare, bl.a. i den vackra delstatshuvudstaden Santa Fé.

Befolkningen kristnades av spanska munkar första gången i början av 1600-talet. Munkarnas hårdhänta metoder med förbud mot en äldre shamaistiska naturtro, blev en tändande gnista som förde med sig att nästan alla New Mexicos urinnevånare gjorde uppror och fördrev de spanska munkarna. Taos första kyrka, tillägnad den helige Hieronimus, förstördes och står denna dag kvar som en förfallen ruin.

Ett nytt kristnande inleddes i början av 1700-talet. Denna gång blev omvändelsen mer permanent. Men inte mer än att den nya tron kom att blandas samman med gammaldags shamaism. I våra dagar räknar sig flertalet som kristna. Shamaism förekommer parallellt med kristen rit. En ny kyrka, också den tillägnad den helige Hieronimus, uppfördes vid mitten av 1800-ttalet.

I de olika bostadskomplexen råder förbud mot elektricitet och rinnande vatten. Rummen lyses upp av gaslampor och vatten hämtas manuellt från den lilla flod som rinner genom pueblon.

Husen har i våra dagar försetts med dörrar. I äldre tider tog man sig in längs en stege genom ett hål i taket.

Flertalet av Taos invånare bor idag utanför själva pueblon. Många har moderna utbildningar och arbeten.

När Taosindianerna talar sinsemellan blir det oftast på det gamla språket Tiva, tillhörande den jättelika språkfamilen Amerind. Besökare tilltalas på en modernt klingande amerikansk engelska.

Kit Carson bodde i Taos. Kit var hjälte för generationer av pojkboks- och serieläsande unga män av många nationaliteter.

Men Kit var också en människa av kött och blod som upplevde en stor mängd äventyr under tiden strax innan mitten av 1800-talet. Han var både pälsjägare i Klippiga Bergen och militär officer i kriget mot Navajo-indianerna. Den insatsen har i våra dagar kommit att ifrågasättas eftersom resultatet blev att Navajos fördrevs och deras jordbruk och odlingar förstördes.

Det tycks vara så att endera ser man honom som en hjälte eller så ser man honom som en våldsverkare.

Det mycket enkla huset i Taos, där han bodde med sin sista fru, är i våra dagar ett litet museum.

Kit Carson var under det amerikanska inbördeskriget en varm anhängare av unionen. Det berättas att han lät spika fast unionsflaggan i flaggstången för att hindra sydstatsanhängare att hala den.

För att se bilderna i full storlek, klicka på länken Show picture list och klicka därefter på den första bilden i serien.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

Social Profiles

Facebook