Frank Lloyd Wright i San Francisco

År 1948 fick Frank Lloyd Wright i uppdrag att rita ett hus i San Francisco. Det handlade om en exklusivare presentbutik, V C Morris Gift Store. Platsen var en tomt på en smal liten gata mitt inne i centrum av staden,  Maiden Lane.

Wight höll samtidigt på med att färdigställa ett av sina största projekt, Guggenheim-museet i New York. Han hade redan hunnit färdigställa den kanske mest kontroversiella detaljen i Guggenheimmuseet, det vill säga den spiraltrappa som sträcker sig genom hela byggnadens höjd. Museet var inte klart förrän år 1959 och öppnades först strax efter Wrights död.

I San Francisco fick Wright möjlighet att i ett mindre och mer intimt sammanhang pröva konceptet med en invändig spiraltrappa. Det föll mycket väl ut.

Grannskapet var, och är, mycket exklusivt och elegant. Till dagens grannar hör juvelerar-firmorna Cartier och Bvlgari samt klädesfirmorna Gucci, Chanel och Hermes.

När man i ett sådant elegant sammanhang anlade fasad, kunde man inte tänka sig att inkludera något så vulgärt som ett skyltfönster. Istället valde man en slät vägg i en orange nyans av gult tegel. Entrén är en välvd tunnel genom tegelväggen.  Det finns inget, förutom namnet på skylten vid entrén, som talar om vad som döljs där inne. Det är först när man kommer in i butiken som man ser vad som säljs. Längst ner till vänster på fasaden, i nivå med själva gatan, så finns en glaserad sten med arkitektens namn. Ungefär som signaturen på ett konstverk.

Sedan 1948 var butiken bytt ägare vid flera tillfällen. Där har funnits ett konstgalleri och flera exklusiva klädbutiker. Vad som i skrivande stund finns där, har jag ingen aning om. 

Dagligen besöks butiken av mängder av turister. Många besökare tror att det handlar om ett galleri eller en restaurang. När de får se spiraltrappan blir dom ofta helt begeistrade. En stor del av personalens arbete är att berätta om byggnadens historia och funktion. Ca 70 % av besökarna sägs vara européer.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer