Taxed Enough Already

Kapitolium står fortfarande kvar. I går var det den 11 September och flaggor vajade på halv stång över hela USA. Man hedrade de döda från terrorangreppen år 2001.

Jag var i USA då när det verkligen begav sig. Den gången reste jag med ett resesällskap från New York till Washington den 8 September. Vi fortsatte till Las Vegas den 10 September och jag väcktes på morgonen den 11 av en nyhet från Stockholm att det hände något stort i New York. När jag slog på CNN satt där några dammiga reportrar och försökte förklara det som vare sig dom eller någon annan begrep: att båda tornen i World Trade Center i New York hade fallit.

Bland oss skandinaviska resenärer skapade nyheten chock, sorg och vemod. Hade vi verkligen varit så nära det hela? För några bland oss var chocken betydligt starkare än så. Kvällen den 7 September hade en medresande norsk familj firat en födelsedag med middag på Windows of the World, den restaurang som fanns högst upp i ett av tornen.

Frågan är, om det den dag som i dag är, över huvud taget finns någon som har begripit något. Minnet är för kort och komplexiteten för stor.

Idag den 12 September började dagen med ett mjukt regn: de starkt försvagade resterna av en kraftfull tropisk storm.

Regnet utgjorde inget hinder för en grupp uppretade amerikanska demonstranter, kanske runt 10 000 till antalet. Det handlade om skatter, om regeringens stöd till banker, abortmotstånd, misstänksamhet mot en alltför stark regeringsmakt m.m. Det var Tea Party-rörelsen som stod bakom det hela. Tea = Taxed Enough Already.

Dom hade samlats rakt söder om Vita Huset, precis nedanför Washington-monumentet.

Innan avmarsch eldades dom upp av svavelosande predikanter och patriotisk musik av country-karaktär.

Dom var påfallande artiga och tillmötesgående. Och dom verkade mycket medvetna om sitt rykte som rasistiska vapenfetischister.

Som en dam i gul funktionärsjacka sade: -Vi är inte rasister. Vi är heller inte våldsamma.

Inte alltför långt från henne satt ett par med en skylt som proklamerade att ”It’s time to water the tree of liberty”. Uttrycket var ursprungligen Thomas Jeffersons som metaforiskt ville ha sagt att ett folk hade rätt att ta livet av en förtryckande tyrann och ”bevattna” frihetens träd med hans blod. I dag syftar utrycket mest på Barack Obama och kan sägas vara en uppmaning till någon att ta livet av honom.

För en skandinav är Tea Party-rörelsen ganska svår att förstå. Den är yvig och bombastisk i sin patriotism och religiositet och framstår som rent obegriplig i sin agressivitet mot allt som har med social välfärd att göra. Retoriken är stundtals rent otäck. Samtidigt är det klart att den slår an en ton hos mäniskor som lever under svåra ekonomiska och sociala förhållanden, även om det sägs att huvuddelen av anhängarna är betydligt mer välbärgade än amerikanen i gemen.

Under dagens demonstration verkade, åtminstone av dialekterna att döma, flertalet av deltagarna att komma från de amerikanska sydstaterna. Av de deltagare jag såg, var ett drygt tiotal svarta. Polisen uppskattade antalet deltagare till omkring tio tusen.

Längs med gatan intill demonstrationen pågick samtidigt en löpartävling. Flera av de löpande gjorde tecknet ”tummen ner” när dom passerade demonstrationen.

Alltsammans betraktat av en grupp turister på Segway-transportörer.

För att se bilderna i full storlek, klicka på länken Show picture list nedan,och därefter på den första bilden i galleriet. Gör sedan samma sak i galleri 2.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer