När Australien brinner

P1010597

Det är inte så lätt att se vad bilden föreställer. Men det är en väg som går genom ett område med en stor mängd förkolnade trädstammar. Bilden togs från en buss i snabb färd längs The Hume Highway mellan Sydney och Melbourne. Förödelsen är de kvarvarande spåren  av  den australiska historiens dödligaste skogsbrand, branden runt Marysville och Kinglake, strax norr om Melbourne den 7 Februari 2009. Den dag man idag kallar The Black Saturday. Totalt dog 173 människor. 

Bilden är tagen knappt tre veckor efter katastrofen. Jag färdades från Sydney till Melbourne med en grupp skandinaviska turister. Trots förödelsen var alla vägar öppna. Vi kunde genomföra vårt program enligt uppgjort schema.

Samma var det när jag, innan katastrofen, for längs denna väg i slutet av Januari 2009. Men den gången var värmen extrem. I Melbourne plus fyrtiofyra grader. Ett väder som för oss skandinaver inte var helt komfortabelt. 

Ett lågtryckssystem hade etablerat sig över den nordvästra delen av den australiska kontinenten. De monsunliknande fuktiga vindar som systemet förde med sig, tvingade den extremt torra och heta ökenluft som fanns över landets centrala delar, ner mot en sydligare position. Samtidigt fanns ett starkt högtryck över de östligaste delarna av Södra Australien och ut över den Tasmanska Sjön. Vädret över sydöstra Australien blev extremt varmt och därmed idealiskt för stora bränder.

Eld är nu en lika vanlig, naturlig och nödvändig del av det australiska ekologiska systemet som sol och regn. Australisk växtlighet är helt beroende av eld för överlevnad och förnyelse. I Australien är elden naturlig. Inte människan.

Australiens mest typiska och vanliga träd, Eukalyptusen, ”fäller” sin bark som hänger ner längs stammarna och därefter ackumuleras under träden, utan att förmultnas. Barken bildar därmed en idealisk härd för bränder. Samtidigt avsöndrar Eukalyptusens blad en lättantändlig olja som vid varmt väder förgasas och gör att en eld snabbt kan sprida sig genom att ”löpa” genom trädens kronor.

Flera arter av Eukalyptus, bl.a. den största av dem, Eucalyptus Regnans/Mountain Ash, ett av jordens största träd, har frön som kräver de extremt höga temperaturer som uppstår vid bränder för att fröna skall kunna öppna sig och slå rot.

När människan för första gången kom till Australien för ca femtio tusen år sedan, lärde hon sig, troligtvis bara genom att iaktta naturen, att manipulera den och förekomsten av mat, d.v.s. ätliga frukter och nötter genom att använda sig av eld. Vissa antropologer har t.o.m. gått så långt att dom vill kalla detta för en speciell typ av jordbruk, Fire Stick Farming.

När europeer för första gången mot slutet av 1700-talet på allvar började att överväga en kolonisation av Australien så noterade dom att överallt så brann det. Bränder som var kontrollerade av människor. Och när dom några decennier senare började att utforska kontinenten, så kunde dom se att landet till följd av detta, hade fått ett parkliknande utseende. Öppna gräsbevuxna områden inramande lundar av framför allt Eukalyptus och Akacier.

Att uppleva Australien är att uppleva eld. Eld kan vara dödlig. Men i Australien har elden format landskapet. Och skapat förutsättningar för liv.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

Social Profiles

Facebook