Carlton Gardens, Melbournes Världsarv

Melbourne är en stad med stil. Och mer så än flertalet av världens städer.

År 2004 togs Carlton Garden och den tillhörande Royal Exhibition Building upp på Unescos Världsarvslista. Det var första gången som detta skedde med en australisk byggnad.

Melbourne bjuder generöst på parker, grönområden och mil av trädkantade gator. Men även på byggnader i stilarter från viktorianskt överdåd till postmodernistisk lekfullhet. Allt med en lugn självmedvetenhet, befriad från den snobbism som man alltför ofta förknippar med städer vi brukar kalla ”stora”.

Carlton Garden började att anläggas redan på 1850-talet men kom att i stort få sin nuvarande form när Melbourne blev värd för Världsutställningen 1880. Då uppfördes också The Royal Exhibition Building.

Parken är en stilfull anläggning med en kombination av träd, alléer, gräsmattor, planteringar och dammar. I den kosmopolitiska samlingen träd finner man australiska arter som Morton Bay Fig Trees (en australisk art av fikus), och Araucarier som Norfolk Island Pine (Rumsgran). Som sig bör, består den största alléen av europeiska Plataner.

Parken rymmer också en del djur. Fåglar, men även possums (klätterpungdjur).

The Royal Exhibition Building är uppförd i en viktoriansk stil där man har lånat kupolens form från Brunelleschis kupol på domen i Florens. Arkitekt var Joseph Reed och byggmästare David Mitchell.

Under olympiaden 1956 användes byggnaden för bl.a. tyngdlyftning och brottning. I skrivande stund pågår där en utställning av veteranbilar.

Byggmästaren David Mitchell kom ursprungligen som invandrare från Skottland på 1850-talet. The Royal Exhibition Building var hans största byggprojekt.

Detta projekt till trots, är David Mitchell troligen mer känd för sin dotter, sopranen Dame Nellie Melba, eller som hon egentligen hette, Helen Porter Mitchell, en av sekelskiftets mest notoriska divor och största operastjärnor.

Carlton Garden och The Royal Exhibition Building ligger i stadsdelen Carlton på ett relativt kort gångavstånd från stadens affärscentrum där flertalet av stadens stora hotell är belägna. Carlton har en stor italiensk befolkning. Lygon Street, också inom promenadavstånd, är Melbournes ”Little Italy” med ett stort utbud av bra restauranger och pizzerior.

 

För att se bilderna i full storlek, klicka på länken Show picture list nedan,och därefter på den första bilden i galleriet.

1 comments On Carlton Gardens, Melbournes Världsarv

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer