Historiska minnesmärken San Francisco-style

På en husvägg i den lilla gränden Burrit Street i centrala San Francisco, kan man i en ungefärlig översättning läsa följande: Det var ungefär på denna plats som Miles Archer, partner till Sam Spade, mördades av Bridget O’Shaughnessy.

En person har alltså mördats och man har satt upp ett minnesmärke över händelsen. Det är bara det att ingen av de uppräknade personerna någonsin har levt. Dom ”levde” däremot i en alla tiders mest klassiska kriminalromaner Dashiell Hammetts Riddarfalken från Malta/The Maltese Falcon.

Hammett bodde i San Francisco under en följd av år. Han försörjde sig som reklamman, privatdetektiv och så småningom författare.

The Maltese Falcon brukar allmänt räknas som ett av hans bästa verk. Romanen filmatiserades två gånger. Den andra gången år 1941 med Humphery Bogart och Mary Astor i huvudrollerna.

Skyltar av detta slag kan man hitta lite här och där i San Francisco. Dom i San Francisco har sin egen stil. Man har friskt blandat det höga med det låga.

På fasaden av huset 501 Taylor Street kan man läsa man om ballerinan Isidora Duncan som föddes i just det huset.

Författarna Robert Frost och Jack London är färstås ihågkomna på andra platser i staden liksom sångerskan Janis Joplin. Författaren Jack Kerouac har fått en kort gatstump uppkallad efter sig.

Den mest anmärkningsvärda bland San Franciscos olika minnesskyltar måste nog sägas vara den skylt som sitter på fasaden till den f.d. stripklubben The Condor i San Franciscos italienska stadsdel North Beach. På denna skylt förkunnas högtidligt att det var minsann där som både topless och bottomless underhållning föddes. Topless den 19 Juni 1964 och bottomless den 3 September 1969. Underhållaren vid båda tillfällena var Ms Carol Doda.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer