Only in San Francisco

På en husvägg i den lilla gränden Burrit Street i centrala San Francisco, kan man i en ungefärlig översättning läsa följande: Det var ungefär på denna plats som Miles Archer, partner till Sam Spade, mördades av Bridget O’Shaughnessy.

En person har alltså mördats och man har satt upp ett minnesmärke över händelsen. Det är bara det att ingen av de uppräknade personerna någonsin har levat i verkliga livet. Dom ”levde” däremot i en alla tiders största kriminalromaner Dashiell Hammetts Riddarfalken från Malta/The Maltese Falcon.

Hammett levde i San Francisco under en följd av år. Han försörjde sig som reklamman, privatdetektiv och så småningom författare.

The Maltese falcon brukar allmänt räknas som ett av hans bästa verk. Romanen filmatiserades två gånger. Den andra gången år 1941 med Humphery Bogart och Mary Astor i huvudrollerna.

Skyltar av detta slag kan man hitta lite här och där i San Francisco. Och man blandar friskt det höga med det låga.

På fasaden av huset 501 Taylor Street kan man läsa man om ballerinan Isidora Duncan som föddes i just det huset.

Författarna Robert Frost och Jack London är färstås ihågkomna på olika platser i staden liksom sångerskan Janis Joplin.

Den mest anmärkningsvärda bland San Franciscos olika minnesskyltar måste nog sägas vara den skylt som sitter på fasaden till den f.d. stripklubben The Condor i San Franciscos italienska stadsdel North Beach. På denna skylt förkunnas högtidligt att det var minsann där som både topless och bottomless underhållning föddes. Topless den 19 Juni 1964 och bottomless den 3 September 1969. Den utövande underhållaren vid båda tillfällena var Ms Carol Doda.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

Social Profiles

Facebook