Santa Fé

 I Santa Fé under månaden September är färgerna intensivare och skuggorna skarpare än under någon annan del av året.

Dagarna är behagliga likt de sommardagar vi skandinaver alltid drömmer om. Kvällar, nätter och morgnar är friska och svala.

Bebyggelsen är låg. Inga skyskrapor. Husen i Santa Fé byggdes ursprungligen i soltorkad tegel. Materialet har kvar sitt ursprungliga spanska namn, adobe. Dom lyser i mjuka och behagliga terracotta-nyanser.

Trädetaljerna är i en grovt tillyxad spansk barockstil. Vissa detaljer är målade i klart lysande variationer av pastellblått eller något som mest liknar skärt.

Santa Fé byggdes på det sena femtonhundratalet och är därmed USAs näst äldsta stad. Bara St Augustine i Florida är äldre.

Historien berättar om indianuppror, kyrkofurstar, äventyrare och moderna konstnärer och författare.

Guvernörspalatset är ett av USAs äldsta hus.

På 1870-talet beboddes det av den dåvarande guvernören och författaren Lew Wallace. Han bodde här när han avslutade sin mest berömda roman, Ben Hur, i ljuset av ett flämtande stearinljus i ett av palatsets salar en kväll after att han hade träffat Billy the Kid, en mordisk revolverman och deltagare i det s.k. kriget i Lincoln County. Ett ”krig” mellan två rivaliserande grupper av boskapsägare som skördade massor med offer, bl.a. Billy the Kid själv. Kriget har givit upphov till en hel mängd myter och Vilda Västernfilmer.

Under dagarna är palatsets arkad en marknad för indianskt hantverk. Smycken i silver och turkos.

Framför stadens katedral står en staty av Ärkebiskop Lamy. Han kom till Santa Fé på 1830-talet. Ursprungligen, som en munk och församlingspräst från Auvergne i Frankrike. Författarinnan Willa Cather gjorde honom till huvudperson i en av det tidiga 1900-talets främsta amerikanska romaner, Death comes for the Archbishop.

Om hösten torkar man nyligen skördad chilipeppar. Frukterna sätts samman i stora knippen som får hänga ute för att torka på hus och fasader.

De lokala mattraditionerna påbjuder att man vid tillagning av mat använder chili i rikliga mängder, både som smaksättare och som nyttig ingrediens.

Sedan är det bara att njuta och svettas.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer